Pindsvinevennerne i Danmark

CVR: 27315135

Frydenlunds Allé 75, st.th.
8210 Århus V

pindsvin@pindsvin.dk
+45 3014 1665

BLIV PLEJER

For at blive plejer hos Pindsvinevennerne i Danmark, er der nogle ting, som du skal være indstillet på. At passe nødstedte pindsvin, er noget helt andet end at passe kæledyr, og det stiller krav til både pladsforhold, tid og tålmodighed. Foreningen bruger mange ressourcer på at oplære en ny frivillig, og det er derfor vigtigt, at du læser dette grundigt igennem, før du beslutter dig for at tilmelde dig.

Hvad går rollen som plejer ud på?

Mange pindsvin kommer ind med åbne sår, der er fyldt med spy og maddiker. Andre kommer ind med hoste, forkølelse eller andre skjulte sygdomme, der er svære at diagnosticere. Uanset i hvilken tilstand et pindsvin bliver afleveret til dig i, skal du være parat til at rense sår, fjerne maddiker, give medicin - og nogle gange desværre også tage beslutningen om at give et pindsvin fred. På grund af de syge pindsvin, og de forskelligartede tilstande, følger der naturligvis også en del rengøring med. Det er vigtigt ikke at sprede sygdomme imellem pindsvinene, så du skal være indstillet på en del sterilisering og rengøring.

Hvor meget tid kræver det af mig?

I højsæsonen, som løber fra sidst i juni til oktober, er der travlt. Afhængig af, hvor mange pindsvin du har mulighed for at kunne tage dig af, skal du være indstillet på, at meget af din tid i denne periode vil gå med at pleje pindsvin. Det er som regel i ynglesæsonen (august) der er travlest. I vinterhalvåret sover pindsvinene vintersøvn og derfor er der intet at lave.

Alle vores plejere hjælper og støtter hinanden gennem travle perioder, så det er derfor vigtigt, at du er stabil. Man kan naturligvis altid melde ferie og blive syg, men du må huske på, at der er andre plejere i dit område, der regner med dig. Dog kan du så også samtidig være sikker på, at du også kan regne med dem.

Hvor meget plads kræver pindsvinene?

Du skal helst bo i hus og have plads til at indrette et værelse, en isoleret kælder, garage, værksted eller skur, hvor pindsvinene kan være i fred, mens de er syge. Det kræver plads at have vilde pindsvin – både indenfor og udenfor. Et enkelt pindsvin kræver det, der svarer til en stor flyttekasse, og du vil som oftest have 6-8 pindsvin af gangen – i nogle perioder flere.

Udover pindsvinenes kasser, skal du også have mulighed for at etablere et arbejdsområde til at behandle syge pindsvin, opbevare foder, medicin samt andet udstyr.

Hvilken oplæring kan jeg forvente?

Når du har sendt din ansøgning til os, vil du blive kontaktet med henblik på personlig samtale. Har du efter denne samtale stadig lyst, vil du først starte som aspirant, hvor du vil blive tilknyttet en personlig mentor, samt en supervisor, der vil lære dig op.  Oplæringen kan både foregå hjemme hos dig eller hos din mentor/supervisor. Du skal derfor være villig til at skulle køre til og fra din mentor/supervisor.

 

I løbet af din aspirantperiode vil du få indblik i alt, hvad der har med pleje af pindsvin at gøre. Din supervisor og mentor afgør, hvornår du er klar til at blive godkendt som plejer. Når du starter som aspirant. vil du få udleveret en startpakke med diverse hjælpemidler.

Når du er godkendt som plejer, vil du modtage et certifikat, der viser at du er godkendt efter Miljøstyrelsens regler.

Du vil også som ny plejer skulle deltage i et obligatorisk kursus, der afholdes én gang årligt. Opdateringskurser kan blive nødvendige.

 

Udover at du får en personlig mentor og supervisor, bliver du ligeledes en del af et engageret hold af plejere, som kan holde kontakten via foreningens lukkede facebookgruppe og foreningens intranet. 

Kort sagt står du aldrig alene som plejer. Du får et helt fantastisk netværk af dygtige plejere, som altid er parate til at hjælpe dig med råd og vejledning. Og så vil du opleve, hvor utrolig berigende det er, når man udsætter de pindsvin, man har hjulpet med at redde. Bestyrelsen i foreningen er meget opsat på, at alle plejere har det godt og trives. 

Er der nogle udgifter forbundet med at være plejer?

Foreningen vil tage sig af de fleste udgifter, der er i forbindelse med at være plejer. Vi vil blandt andet betale foder, visse plejemidler, dyrlægeregninger og receptpligtig medicin. Det, som du selv vil komme til at stå for, er omkostninger i forbindelse med etablering af pindsvinekasser, løbegårde og redemateriale såsom hø, halm og strøelse. 

Hvilke krav stiller I til mig?

 • Du må godt have erfaring med at passe syge dyr, men vi stiller ingen krav mht. erfaring med pindsvin. Du skal dog have hjertet på rette sted, og brænde for at hjælpe syge og tilskadekomne pindsvin. Du skal have et godt klinisk blik, og være opmærksom på at holde god hygiejne for at undgå smittespredning mellem pindsvinene. Du kan evt. have en uddannelse som dyrepasser, biolog, sosu-assistent/hjælper, sygeplejeske eller lignende.
   

 • Du arbejder måske på deltid, er pensionist/førtidspensionist og har tid nok at give af. Du har tid i sommerhalvåret til at pleje pindsvin og mulighed for at have overvintrende pindsvin. Du kan dog også godt være plejer og have et fuldtidsjob samtidig.
   

 • Du skal kunne tåle at se blod, dybe sår, fjerne spy, maddiker, flåter mv.
   

 • Du skal have mulighed for at kunne have 6-8 pindsvin af gangen. Hvis du har mulighed for at tage dig af pindsvineunger til opflaskning er det en fordel, men ikke et krav.
   

 • Du og din familie skal være forberedte på, at der vil være meget travlt i højsæsonen, som går fra juli til november.
   

 • Du er underlagt foreningens retningslinjer og plejevejledninger, samt underlagt Dyreværnsloven og diverse bekendtgørelser fra Miljøstyrelsen.
   

 • Du skal være medlem af foreningen, som koster 100 kr. om året. Du kan vente med at melde dig ind, til du starter som aspirant.
   

 • Du skal være indstillet på, at dit arbejde er frivilligt og ulønnet.
   

 • Du skal være stivkrampevaccineret.